Timglaskalender 2022
Inhållsförteckning
Vad är en timglaskalender?
En timglaskalender är en grafisk årskalender som innehåller astronomiska händelser som solens upp- och nedgång, skymning, gryning osv.
Den består utav två tidaxlar – en vertikal med datum och en horisontal med klockslag. Den börjar i vanliga fall den 1 januari (längst upp) och sträcker sig över ett helt år fram till 31 december (längst ner). Klockslagen går för det mesta från eftermiddagen (vänster) över midnatt (mitten) till morgonen (höger) och omfattar mestadels hela tidsintervallet från tidigaste solnedgången till senaste soluppgången.
Det finns enkla varianter som enbart innehåller solens nedgång, skymningen, gryningen och solens uppgång. Men det finns också mycket mer avancerade som dessutom innehåller månens upp- och nedgång samt himlens ljushet i samband med månsken. Men det stannar inte där. Man kan även rita in planeternas upp- och nedgångar och mycket mer.
Kalendern i denna form har fått sitt namn för att grafen liknar ett timglas.
Men kalendern liknar ett timglas bara på breddgrader som ligger en bra bit norr (söder) om ekvatorn – helst åtminstone 40-45 grader norr (söder) om den.
Ungefär vid polcirkeln ”förstörs” timglaset för att det blir en avsnörning i mitten vid eller runt sommarsolståndet.
SAAF har ”snygga varianten”
Sedan ett par år tillbaka erbjuder Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) en grafisk årskalender.
I grund och botten till timglaskalendern ligger mina beräkningar och grafik som sedan förädlas av både Anders Wettergren och SAAF till en mycket snygg och vacker årskalender.
Kalendern i tryckt i storformat (A2) går att beställa på SAAF:s hemsida.
Den gäller exakt för 60°n, 15°ö – en plats som ligger 1-2 mil sydväst om Ludvika i Dalarna, söder om Grängesberg nära Högfors i nordligaste Örebro län.
”Online”-varianten kan du få här
Nackdelen med den fina kalendern är att den gäller, som sagt, egentligen för mellersta Sverige och att tiderna kan avvika ganska mycket för platser långt i söder eller långt i norr i vårt avlånga land. Men av rent praktiska skäl går det inte att producerar en sådan kalender för alla platser runtom i landet. Men det går faktiskt att producera en ”lättare” variant (nästan) helt automatiskt. Den innehåller många av uppgifterna som du hittar i ”snygga varianten” men det saknas också en del.
Vad ingår?
- solens upp- och nedgång samt gryning och skymning
- månens upp- och nedgång samt fas och passage i söder
- Merkurius: Synlighet, upp- och nedgång, fas
- Venus: upp- och nedgång samt fas
- Mars, Jupiter och Saturnus: Upp- och nedgång, passage i söder, höjd över horisonten och ljusstyrka
- Ljusa asteroider: Passage i söder med höjd och ljusstyrka
- Ljusa stjärnor: Upp- och nedgång
Vad fattas?
- ljusa kometer
- meteorsvärmar
- kalenderuppgifter (om konjunktioner, förmörkelser osv.)
Hämta timglaskalendern här
Den grafiska årskalendern har skapats för ett urval platser runtom i landet från Malmö i söder upp till Kiruna i norr.
Filerna är ungefär 2Mb stora och har en mycket hög upplösning på 3508 pixlar x 4961 pixlar så att de skulle kunna skrivas eller tryckas ut på Din A2. Själv beställde jag både en Din A3 och Din A2 variant på nätet – men läsbarheten är bättre på Din A2.
För att kunna ladda hem den stora versionen klickar du på den önskade grafiken (med vänster). Då öppnas en lite större version på timglaskalendern. Sedan klickar du med höger i grafiken och väljer ”Spara som” och då ska du kunna ladda hem den stora varianten. Om du däremot klickar med höger på grafiken nedan för att spara bilden, så får du enbart förhandsgranskningsbilden.
För att enbart kunna titta på den stora grafiken klickar du med höger och väljer ”Öppnar i ny flik”.
En snabb förklaring till de viktigaste elementen i grafiken hittar du längst ner på sidan.
Förklaring till timglaskalendern
Här hittar du de viktigaste elementen: