På himlen i november 2021 – en överblick
Inhållsförteckning
Några höjdpunkter på himlen i november 2021
Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?
Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:
Diagrammet visar att Merkurius kan ses i början på månaden från hela landet. Venus syns efterhand halvbra från södra Norrland och rätt bra längre söderut. Mars är fortfarande osynlig för blotta ögat. Jupiter kan du inte gå miste om och Saturnus syns bra i Götaland och även ganska bra en bit längre norrut.
Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.
Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …
Merkurius avslutar sin morgon föreställning
Solsystemets innersta planet avslutar sin bästa morgonvisibilitet i början på månaden. Fram till den 3:e går det att hitta den förhållandevis lätt, därefter blir det svårare och ingenting för nybörjare mer. Just den 3:e hjälper månens skära till. Då hittar du Merkurius snett nedanför till vänster om den.
Venus, Jupiter och Saturnus på kvällshimlen
Sakta men säkert laddas det för årets planetmöte. Aftonstjärnan Venus närmar sig Jupiter och Saturnus samtidigt som den syns allt bättre på kvällarna..
Vinkelavståndet mellan Venus och Saturnus minskar från drygt 40 grader till ungefär 18 grader, vilket är bara något mer än avståndet mellan Jupiter och Saturnus.
Vinkelavståndet mellan Jupiter och Saturnus
Jupiter och Saturnus hamnade mycket nära varandra i slutet på förra året. Som närmast kom de den 21 december med 0,1 grader. Sedan dess har avståndet mellan dem ökat snabbt – till nästan 20 grader i juli. Sedan dess har avståndet börjat krympa igen och som närmast varandra hamnar de två stora planeterna i slutet på oktober då avståndet har minskat till ca 15,4 grader.
På himlen i november 2021 – ännu mer information
Där hittar du bl. a. följande:
-
- Stjärnkartor
- Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
- Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
- Gryning, skymning och månsken
- (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
- Månens första och sista synlighet
- Konjunktioner med planeter
- Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus
Har härifrån från Göteborg varje kväll nu i november sett en starkt lysande planet, söderut.
Kanske Jupiter om man inte kan ingå den?
Om det är mer åt syd-sydväst då är det Venus och om det är lite mer åt syd-sydost och lite högre upp på himlen då är det Jupiter…
Hej! Jag undrar av ren nyfikenhet om det finns, med middnattsolen som referens, ett liknande fenomen med månen, att den stannar kvar mer än ett dygn över horisonten. I så fall var nånstans o under vilka månader?
Tack på förhand!
Det händer åtminstone en gång i månaden (månen behöver ju bara en månad för ett varv framför stjärnhimlen och inte ett år som solen). På vintern är det fullmånen, på våren den tilltagande halvmånen, på sommaren nymånen och på hösten den halv avtagande månen som kan stanna kvar över horisonten dygnet runt. Eftersom månens maximala deklination varierar mellan ungefär +18 och +28 (solen når som nordligast +23) så varierar också observationsmöjligheten för en måne som befinner sig dygnet runt över horisonten en hel del. I bästa fall syns den enda ner till nordligaste Dalarna (62°n) och i värsta fall inte alls från Sverige (72°n).