På himlen i januari 2022 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i januari 2022

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i januari 2022

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i januari 2022

Diagrammet visar att Merkurius syns med lite tur från sydligaste Sverige i början på månaden. Venus blir kortvarigt osynlig i början på månaden men syns därefter bra igen. Mars lyser med sin frånvaro. Jupiter syns fortfarande bra medan Saturnus blir osynlig i början på månaden.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Merkurius, Venus, Jupiter och Saturnus på kvällshimlen

Kvällarnas planettrio, som består av Venus, Jupiter och däremellan Saturnus, ersätts kortvarigt av ett annat trio. Venus lämnar kvällsscenen mycket hastigt i början på det nya året och ersätts ungefär mellan den 7:e och 14:e utav Merkurius, som ger ett kort gästspel för observatörer i landets sydligaste del. Därefter lämnas Jupiter ensam när både Merkurius och Saturnus har tackat för sig.

Merkurius, Venus, Jupiters och Saturnus position på himlen strax efter den borgerliga skymningens slut i januari 2022 (sedd från Norrköping)

Merkurius, Venus, Jupiters och Saturnus position på himlen strax efter den borgerliga skymningens slut i januari 2022 (sedd från Norrköping)


Månen nära Merkurius, Saturnus och Jupiter

Missa inte när månen passerar alla tre planeter alldeles i början på det nya året!

Månens, Merkurius, Saturnus och Jupiters position på himlen runt den 5 januari 2022 kl. 16:30 (sedd från Norrköping)

Månens, Merkurius, Saturnus och Jupiters position på himlen runt den 5 januari 2022 kl. 16:30 (sedd från Norrköping)


Venusfaser

Om du har en bra kikare eller ett mindre teleskop så kan du denna månad mycket lätt beskåda Venus faser. Den är till en början en smal tunn skära som blir allt tjockare och mindre stor i diameter under månadens gång. Har du jätte bra syn så ska du faktiskt kunna se att Venus liknar en banan alldeles i början på månaden – för den blir då lika stor som ögats upplösningsförmåga.

Venus position på himlen (samt dess faser) strax före soluppgången (när solen befinner sig 3 grader under horisonten) i januari 2022 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)

Venus position på himlen (samt dess faser) strax före soluppgången (när solen befinner sig 3 grader under horisonten) i januari 2022 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)


På himlen i januari 2022 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

    • Stjärnkartor
    • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
    • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
  • Gryning, skymning och månsken
  • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
  • Månens första och sista synlighet
  • Konjunktioner med planeter
  • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i januari 2022

2 svar

  1. Jakob Nagy skriver:

    En härligt frisk och kall morgon med bra förhållanden. Planeten Mars var objektet jag ville finna denna morgon. I den klara fina luften lyckades jag se den röda planeten för blotta ögat, inte lätt men en säker observation kl 7:02. Antares var lättare att se och jag följde bägge objeken till klockan visade 7:14 .

  2. Jakob Nagy skriver:

    Det fina vädret höll i sig idag så att jag vid solnedgången fann den tunna Venus skäran i min kikare! Kl 15:58 sågs Venus för blotta ögat. Följde planeten i 15 min. Venus var cirka 5,8° från solen. Från kl 16:45 till 17:10 sågs tre andra solsystem grannar. Merkurius, Saturnus och Jupiter som var nära vår måne. Verkligen vackert i den kalla skånska kvällen!

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer