På himlen i januari 2019 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i januari 2019

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i januari 2019

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i januari 2019

Merkurius och Saturnus förblir osynliga för blotta ögat från hela landet. Mars syns däremot bra från hela landet. Venus syns bra eller mycket bra, men framförallt i norr försämras observationsmöjligheterna och slutligen blir den till och med osynlig längst i norr. Jupiter syns allt bättre från södra Sverige men den förblir osynlig från ungefär mellersta Norrland och norrut.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Mars och månen på kvällshimlen

Mars syns fortfarande bra på kvällshimlen. Särskilt lätt kan du identifierar den när månen passerar nära vår röda grannplanet.

Månens och Mars position på himlen mot sydväst den 12 januari 2019 kl. 18:30

Månens och Mars position på himlen mot sydväst den 12 januari 2019 kl. 18:30

På kvällen den 12 januari finns månen nästan rakt nedanför Mars. Det är då mycket enkelt att identifiera Mars. Kvällen innan hittar du vår röda grannplanet snett till vänster ovanför månen och på kvällen den 13:e till höger om månen. Trots att grafiken är avsedd för Norrköping, kan du använda den i större delen av landet.


Venus möter Jupiter på morgonhimlen

I januari 2019 möts morgonstjärnan Venus och gasjätten Jupiter i gryningen.

Venus och Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början i januari 2019 sedd från Norrköpings breddgrad (58,6°n)

Venus och Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början i januari 2019 sedd från Norrköpings breddgrad (58,6°n)

Medan Jupiter kommer lite högre upp på himlen under månadens lopp, så hamnar Venus allt lägre. Båda närmar sig varandra. Som närmast kommer de två den 22:e. Därefter ökar avståndet igen.

Venus och Jupiters position på himlen i gryningen den 22 januari 2019 (sedd från Norrköping)

Venus och Jupiters position på himlen i gryningen den 22 januari 2019 (sedd från Norrköping)

På morgonen den 22 januari 2019 står Venus och Jupiter som närmast varandra. Säkert en vacker vy.
Det kan säkert också vara trevligt att följa båda på morgonhimlen under månadens lopp.

Morgonhimlen åt sydsydost i gryningen med Venus och Jupiter i januari 2019 (sedd från Norrköpings)

Morgonhimlen åt sydsydost i gryningen med Venus och Jupiter i januari 2019 (sedd från Norrköpings)

Animationen visar hur Jupiter dyker upp i sydost och hur den närmar sig Venus. Senare kan du även få syn på Antares, Skorpionens ljusaste stjärna.

Hur ofta står Venus och Jupiter i konjunktion med varandra?

Venus passerar Jupiter ungefär en gång om året. Ibland händer det även två gånger om året (som 2019 och 2032) och då möts de en gång tidigt på året och en andra gång ganska sent på året. Men då blir det i regel inga möten året före och efter det (som 2018/2020 och 2031/2033). Vissa år möts de till och med tre gånger och då oftast inom 4 månader (som 2015 och 2036).

När kan vi se de tillsammans nästa gång?

Venus står i konjunktion med Jupiter ännu en gång 2019 – nämligen den 24 november. Båda möts då på kvällshimlen, men på en ganska ljus sådan och dessutom ganska nära horisonten. Med andra ord – inget som de flesta kommer att reagera på.

Lite mer info och grafik till möten mellan Venus och Jupiter

24 november 2019 på kvällen

[caption id="attachment_6101" align="alignnone" width="570"]Venus, Jupiters och Saturnus position på kvällen den 24 november 2019 strax efter solnedgången (sedd från Norrköping) Venus, Jupiters och Saturnus position på kvällen den 24 november 2019 strax efter solnedgången (sedd från Norrköping)[/caption]

Grafiken visar hur det ser ut med kikaren. Venus syns troligen även med blotta ögat, Jupiter troligen inte och Saturnus vid denna tidpunkt definitivt inte.

1 mars 2023 på kvällen

Nästa rendezvous, som säkert många kommer att reagera på, äger rum den 1 mars 2023. Då hamna båda mycket nära varandra och båda finns rätt högt på en mörk himmel.

[caption id="attachment_6102" align="alignnone" width="570"]Venus och Jupiters position på kvällen den 1 mars 2023 (sedd från Norrköping) Venus och Jupiters position på kvällen den 1 mars 2023 (sedd från Norrköping)[/caption]

Trots att grafiken gäller exakt Norrköping, kan detta skådespel ses från hela landet. De två ljusaste planeterna mycket nära intill varandra.


Total månförmörkelse – fullmånen som störst, ljusast och mörkast

Det är fullmåne natten mellan den 20 och 21 januari 2019.
Exakta tidpunkten för fullmånen är kl. 06:16 den 21 januari 2019.

Årets största fullmåne

Månen är vid detta tillfälle faktiskt lite större än fullmånen den 19 februari kl. 16:53 sedd från Norrköping.
Betraktar man hela fullmånenatten, så blir fullmånen i februari en aning större.

Årets ljusaste fullmånenatt

Men även om månen till och med kommer lite närmare i februari så är fullmånen i januari faktiskt årets ljusaste fullmåne, om vi betraktar hela fullmånenatten.
Detta beror på till stor del på att den mer optimal belyst än månen i februari och till mindre del även på att vi står närmare solen i januari.

Årets mörkaste fullmåne

Vid själva tidpunkten för fullmåne skulle månen i januari vara ljusare än den i februari. Men så är inte fallet för att månen hamnar i jordens helskugga. I stället blir den just då årets mörkaste fullmåne, trots att den några timmar tidigare var årets ljusaste.

Månen och Tvillingarna

Det blir förresten en vacker vy mitt under månförmörkelsen när de flesta stjärnor har kommit fram igen när månljuset har dämpats eller till och med har slocknad.

Månens position på himlen den 21 januari 2019 kl. 06:12 - just när månförmörkelsen är som störst (sedd från Norrköping)

Månens position på himlen den 21 januari 2019 kl. 06:12 – just när månförmörkelsen är som störst (sedd från Norrköping)

Månen står då nästan i linje med Tvillingarna Castor och Pollux.

Förmörkelseförloppet (sedd från Norrköping)

Största förmörkelsen inträffar kl. 06:12 – lite senare än tidpunkten för själva fullmånen. Detta beror på att månens bana lutar mot jordens omloppsbana.

 

 

2019-01-21 Total månförmörkelse sedd från Norrköping

2019-01-21 Total månförmörkelse sedd från Norrköping

Så ungefär kommer månförmörkelsen att se ut från Norrköping (och på ett liknande sätt även från många andra håll i landet).

2019-01-21 Total månförmörkelse - månens position på himlen (sedd från Norrköping)

2019-01-21 Total månförmörkelse – månens position på himlen (sedd från Norrköping)

Månförmörkelsen börjar vid total mörker. Under totaliteten börjar gryningen och mot slutet av förmörkelsen blir himlen ljus.

Viktiga hålltider för förmörkelsen:

händelse tidpunkt kommentar
månen når jordens halvskugga kl. 03:36 osynlig
70% av månens diameter i halvskuggan kl. 04:18 förmörkelsen syns
månen når jordens helskugga kl. 04:33 partiell förmörkelse börjar
totaliteten börjar kl. 05:41
förmörkelsen maximal kl. 06:12 storlek 1,197
totaliteten slutar kl. 06:43
månen lämnar jordens helskugga kl. 07:51 partiell förmörkelse slutar
70% av månens diameter i halvskuggan kl. 08:07 förmörkelsen syns inte mer
månen lämnar jordens halvskugga kl. 08:48 osynlig

Tidpunkterna kan varierar med en eller annan minut beroende på vilka antaganden som görs om bland annat jordskuggans form och storlek. Inträde i och utträde från jordens halvskugga kan aldrig observeras på grund av dess diffusa och svaga rand.


Andra händelser


På himlen i januari – ännu mer information

Mycket av materialet som jag publicerat i tidigare artiklar ”På himlen i månad mm år 20yy” finns nu även uppdaterad för 2019.

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
  • Gryning, skymning och månsken
  • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
  • Månens första och sista synlighet
  • Konjunktioner med planeter
  • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

På himlen i januari 2019

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer