2021-03-28 Sommartiden börjar
På många håll i Europa har vi gått över till sommartid denna helg. På söndagsmorgonen den 28 mars ställdes klockorna fram – från kl. 02 till kl. 03. Denna procedur genomförs numera sedan många år tillbaka – för att det bestämdes någon gång i tiden att detta alltid skulle ske sista helgen i mars. Därmed kan övergången till sommartid bara infalla i mars mellan den 25:e och 31:e. I år skedde alltså tidsomställningen just i mitten av alla möjliga datum.
Men hur var det nu igen – undrar många…
Det finns en ganska enkel kom ihåg regel:
Om sommaren ligger framför oss så ställer man klockan fram en timme.
Om sommaren ligger bakom oss så ställer man klockan tillbaka en timme.
…och natten blir en timme kortare?
Nej, det blir den förstås inte!
Natten blir inte kortare eller längre bara för att vi vrider på klockan. Mörker och dagsljus vara i lika många timmar oberoende av om vi håller på skruva på vårt tidssystem.
Solen går ju upp ungefär en timme senare på morgonen den 28:e – så det blir nästan en timme längre mörkt ute på morgonen – men det blir också en timme längre ljust på kvällen samma dag.
Det enda som sker är att vi varje gång ska anpassa oss till de nya förhållandena. För naturen, jorden, solen eller helt enkelt sagt för allt annat i vårt universum har det här inte den minsta lilla betydelsen.
Men det är vi som får ändrade förutsättningar för vårt vardagliga liv, som styrs av klockan.
Största effekten, som de flesta märker av är att det är längre ljust på kvällarna – fastän det beror ju egentligen på att vi borde lägga oss en timme tidigare för att gå upp en timme tidigare på morgonen…
När blir det lika ljust på morgonen igen?
En del kommer att känna av att det inte är lika ljust på morgonen som det har varit hittills, i alla fall om man går upp rätt så tidigt. Frågan är, hur länge man måste vänta för att få lika tidiga soluppgångar som man hade före tidsomställningen. Med andra ord – när går solen upp en timme tidigare än idag för att kunna jämna ut den här timmen för sommartiden?
I Malmö får man vänta i över tre veckor! Först den 20 april går solen upp en aning tidigare än den 27 mars, nämligen strax före kl. 06. Kirunabor har det bättre – de behöver bara stå ut i två veckor – redan den 11 april går solen upp tidigare än den 27 mars. Detta beror förstås på att dagens längd ökar i allt snabbare takt ju längre norrut man kommer.
Ibland en förkortad påskhelg
På grund av tidsomställningen blir påskhelgen ibland en timme kortare, vilket inte är fallet i år. Hur vanligt eller ovanligt är det egentligen att övergången till sommartid just sker under påskhelgen? För att kunna reda ut denna fråga behöver man bara kolla upp när påskdagen infaller mellan den 25:e och 31 mars. Detta är fallet åren 1986, 1989, 1991, 1997, 2002, 2005, 2013, 2016, 2024, 2027, 2032, 2035, 2043, 2046 – för att nämna alla drabbade påskhelger fram till 2050. För alla andra påskhelger gäller att man har sommartid under hela påskhelgen. 2008 var dock ett undantag – då hade vi vintertid hela påskhelgen för att påsken inträffade så tidigt.
Att man har en förkortad påskhelg är alltså inte så ovanligt som man skulle kunna tro – ca var femte påskhelg drabbas!