På himlen i februari 2020 – en överblick
Inhållsförteckning
Några höjdpunkter på himlen i februari 2020
Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?
Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:
Diagrammet avslöjar direkt att Venus syns mycket bra och Saturnus inte alls. Mars och Jupiter syns halvbra eller ganska dålig från enbart södra Sverige. Merkurius bjuder på en hyfsat visibilitet under första halvan av månaden.
Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.
Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …
Merkurius på kvällshimlen – årets bästa
Längst i söder dyker Merkurius upp vid månadsskifte januari/februari, i norr några dagar lite senare. Som bäst syns den runt den 10 februari.
Bästa observationstid är lite drygt en timme efter solnedgången. Solen befinner sig då ca 9 grader under horisonten. Merkurius hamnar då förstås också lägre över horisonten fast på en lite mörkare himmel.
Som högst befinner den sig nästan 6 grader över horisonten runt den 12:e. Men Merkurius syns som bäst på kvällarna före på grund av att dess ljusstyrka avtar.
Hur hittar jag Merkurius?
Du kan ta hjälp av strålande Venus.
Utgår från aftonstjärnan och dra en tänkt linje snett ner till horisonten (ungefär i en 45 graders vinkel ner mot horisonten till höger). Ungefär på en fjärdedels höjd borde du kunna hitta solsystemets innersta planet.
Hur bra är denna Merkuriusvisibilitet?
Från norra Europa blir förhållanden aldrig bättre än ”halvbra” – som jag valde kalla dem för (alltså gult i visibilitetsdiagrammen).
Denna visibilitet blir ingenstans på jorden bra medan det faktiskt finns vissa andra tillfällen då Merkurius syns även bra – fast vid ekvatorn och längre söderut.
Grafiken visar att Merkurius syns allra bäst från breddgraderna 20-30 söder om ekvatorn. Det är morgonvisibiliteten i mars/april och kvällsvisibiliteten i september/början på oktober som sticker ut. Alla andra är sämre. Men tillbaka till kvällsvisibiliteten i februari.
Det är ganska vanligt att ange Merkurius höjd över horisonten vid den borgerliga skymningens slut. Den ger ungefär en fingervisning om Merkurius syns och hur bra i så fall. Det är tidpunkten då man kan börja skymta Merkurius i skymningen.
Som högst når den svår observerade planeten ca 8,6 grader över horisonten vid den borgerliga skymningens slut den 12 februari.
För att kunna bedöma om detta är ett högt värde eller om det kan bli bättre kan man undersöka ett antal år och kollar upp hur högt över horisonten Merkurius når.
I diagrammet ovan anges höjd över horisonten i grader till höger och vänster och datum längst ner. Den tjocka vita linjen markerar Merkurius maximala höjd som den når vid ett vist datum under perioden 2020 till 2120. Man ser att den kan nå nästan 11 grader över horisonten i början av april. Men i år når den bara 8,6 grader över horisonten den 12 februari – den första tjocka gula parabel liknande kurvan i diagrammet. Vid kvällsvisibiliteten i slutet på maj i år når Merkurius inte ens 6 grader över horisonten (vid den borgerliga skymningens slut). Det som också framgår är att Merkurius aldrig kan befinna sig över horisonten från ungefär midsommar till början av december när solen befinner sig 6 grader under horisonten.
Denna kvällsföreställning är ganska bra men det finns faktiskt bättre. Från år till år tidigareläggs kvällsvisibiliteter med lite drygt 2 veckor. Det vill säga att denna kvällsvisibilitet kommer att äga rum i slutet på januari och den kommer att vara sämre. Däremot blir den i maj bättre.
Grafiken ovan visar hur det ser ut 2021. Då har de gula kurvorna förflyttats drygt två veckor åt vänster. Deras maximum når i bästa fall den vita kurvan – som anger det högst möjliga värdet på 100 år. Redan 2023 når den andra visibiliteten toppen.
Har du ett litet teleskop? Titta på Merkurius faser!
Strålande Venus som strålande aftonstjärna
Det är alltid en vacker vy när månens skära passerar vår ljusa grannplanet. I slutet på månaden har du åter igen möjligheten att njuta denna fantastiska vyn!
Mars på morgonhimlen
Mars är än så länge ganska ljussvag ( i alla fall i förhållande till alla andra planeter). Den är dock i alla fall nästan lika ljus som en del ljusare stjärnor.
Du hittar den inte särskilt högt över horisonten mot sydsydost.
Månen passerar Mars
Den 18 februari är det lite enklare att identifiera vår röda grannplanet då månens skära finns i närheten. De befinner sig ca lika högt över horisonten som Antares.
På himlen i februari 2020 – ännu mer information
Där hittar du bl. a. följande:
-
- Stjärnkartor
- Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
- Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
- Gryning, skymning och månsken
- (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
- Månens första och sista synlighet
- Konjunktioner med planeter
- Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus
Gick ut imorse strax innan kl 7, såg planeten Mars direkt utan hjälpmedel samt Antares. Kl 7.12 hittade jag Jupiter i gryningsljuset med min fältkikare. Det var mycket svårt att se planeten för blotta ögat 4 minuter senare. Inte optimala förhållanden idag. Ytterligare 4 minuter senare kunde jag ej se den. Såg den lättare från Lanzarote för 3 veckor sedan trots att Jupiter låg betydligt närmare solen då.