Lite mer fakta om vårdagjämningen
h1. Tidpunkten förflyttas sakta
Som följd av att kalenderåret och tiden som går mellan två tillfällen när jorden passerar vårdagjämningspunkten inte går ihop på riktigt så förskjuts vårdagjämningen sakta.
Kalenderåret är ungefär 6 timmar för kort och därför passerar jorden denna punkt av sin bana 6 timmar senare enligt vårt gällande kalendersystem.
h1. Skottåren ska rätta till det
För att årstiderna det inte ska dra iväg har man infört en skottdag var fjärde år.
Därmed infaller vårdagjämning om 4 år vid ungefär samma tidpunkt som i år.
Men det vore ju för enkelt om det räckte med en liten korrigering var fjärde år. Det gör det förstås inte. Genom att ha en skottdag var fjärde år kompenserar vi för mycket. Det tar nämligen i snitt bara 365 dagar och 5.8 timmar istället för 365 dagar och 6 timmar för jorden att passera vårdagjämningspunkten.
Därmed förflyttar sig vårdagjämningen i det långa loppet sakta bakåt i tiden.
h1. Skottåret som vi hoppar över
Under förutsättning att vi i Sverige bibehåller den för närvarande gällande så kallade ”svenska normaltiden” så inträffar vårdagjämning en sista gång den 21 mars nästa år – 2011.
Inte förrän år 2102 (!) kommer det att hända igen. Att detta sker då igen beror på att vi hoppar över skottdagen år 2100.
Detta gör vi för att rätta till ”felet” i våra kalendrar där vi kompensera hela tiden lite för mycket med en skottdag var fjärde år.
h1. Säg adjö till den 21 mars och hälsa den 19 mars välkommen
Fram till nu har vårdagjämningen inträffat omväxlande både på den 20 och den 21 mars. Sedan i slutet av 70-talet inträffade vårdagsjämningen vart 4:e år på den 21 mars annars den 20. Men från och med 2012 är det enkelt för oss här i Sverige. Då kommer vårdagjämningen att inträffa alltid den 20 mars åtminstone fram till 2048.
2048 blir det nämligen den 19 mars i stället – för första gången sedan 1796. Därefter inträffar vårdagjämning efterhand allt oftare den 19 mars fram till 2100.