Snart vänder det (dec 2008)
h2. Årets kortaste dag
Dagarna blir kortare och kortare. Årets kortaste dag infaller den 21 december, samma dag som vintersolstånd. Många tror att vintersolstånd är en dag men det är faktiskt en väldefinierad tidpunkt.
Jordens axel lutar ca 23 ½ grader mot omloppsbanan och detta leder till årstider och att solen inte når lika högt över horisonten på vintern än på sommaren. Vintersolstånd inträffar just precis när jorden passerar denna punkt av sin omloppsbana då norra halvklotet ligger som sämst till i förhållandet mot solen och därmed samtidigt får minst ljus från den. I år passerar jorden denna speciella punkt strax efter kl 13 svensk normaltid den 21 och därmed är det också den 21 december, som är årets kortaste dag här i Sverige.
h2. Lite kuriosa
Kl 13:04 är klockan i Nya Zeeland redan 00:04 och den 22 december har då alltså precis börjat. Därmed äger vintersolstånd rum den 22 december i Nya Zeeland i år – men det är alltså exakt samma tidpunkt vi pratar om, nämligen 12:04 världstid.
h2. Årets längsta natt
När inträffar då årets längsta natt? Eftersom vintersolståndet inträffar nästan mitt på dagen här i Sverige, så är nätterna till den 21 och 22 i praktiken lika långa. Men för att vara exakt, så är det natten mellan den 21 och 22 som rent matematiskt är årets längsta natt för oss.
h2. Hur lång är då natten?
Nattens längd i timmar och minuter (från solnedgång den 21 december till soluppgång den 22):