Kometen C/2022 E3 (ZTF)
Mycket väsen för ingenting?
Jag har sedan ett tag tillbaka funderat på om jag ska lägga ut någonting om kometen C/2022 E3 (ZTF). Hittills har det publicerats en hel del artiklar i alla möjliga medier och jag ansåg då att jag inte behöva skriva någonting om den. Å andra sidan är denna webbplats ett ställe där man skulle kunna förvänta sig en del (seriös) information just om denna förhållandevis mycket omskrivna kometen.
Rubriken är förstås medvetet något provocerande – speciellt för inbitna amatörastronomer eller naturfotografer med rätt utrustning. Men jag tänker oftast på alla andra, som kanske aldrig förr har sett en komet eller som kanske vill visa den för sina barn eller dylikt. Och det är då den stora tillnyktringen eller besvikelsen kan komma in när man inte får se en vacker komet med tydlig svans med blotta ögat – utan bara en svag diffus gråaktig fläck som knappt syns…
Här en färsk bild tagen med vidvinkel och en exponeringstid på ungefär 15 sekunder i full månljus…
Jämför gärna med kometen Neowise i juli 2020:
Följ kometens bana på himlen – kartan visar positionen på sena kvällen motsvarande datum som anges i grafiken.
Kometen är som ljusast vid månadsskifte januari/februari och blir därefter allt svagare (ljusstyrkan inom parantes).
Den passerar nära Capella (en av de ljusaste stjärnorna på himlen den 5 februari och nära ljusa Mars den 10/2 och 11/2.
Håller med om ditt resonemang. Det har varit mycker skrik för lite ull, när det gäller mediauppmärksamhet kring denna ljussvaga komet. Var ute och kometspanade för några dagar sedan, kunde inte se kometen på grund av norrsken.
Hälsningar från Kiruna.