På himlen i januari 2023 – en överblick
Inhållsförteckning
Några höjdpunkter på himlen i januari 2023
Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?
Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:
Diagrammet visar att Merkurius förblir osynlig för blotta ögat. Venus syns allt bättre och även allt längre norrut. Mars går enkelt att hitta och Jupiter kan du inte gå miste om. Saturnus syns allt sämre och den blir osynlig under månadens gång.
Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.
Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …
Venus, Mars, Jupiter och Saturnus på kvällshimlen
I januari kan du se fyra planeter på kvällshimlen. Mot öster syns Mars rätt så högt över horisonten. Strålande Jupiter hittar du mot söder. I sydväst ser du Venus passera förbi Saturnus som i sin tur bleknar i skymningsljuset under månadens lopp.
Venus möter Saturnus
Medan Venus syns allt bättre under månadens lopp tar Saturnus snabbt farväl. Avståndet mellan dem minskar snabbt och som närmast står aftonstjärnan och ringplaneten på kvällen den 22 januari.
Venus och Saturnus position på himlen mot sydväst ca 1 timme efter solnedgången i januari 2023 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)Och så här ser det ut kväll för kväll:
Och så här kommer det att se ut i kikaren:
Som närmast står Venus på kvällen den 22 januari. Kl. 17 är avståndet ungefär 27 bågminuter eller 0,45 grader.
Merkurius som tyvärr inte blir av…
Merkurius når sitt största västliga vinkelavstånd till solen den 30 januari med 25 grader. Den skulle då kunna ses på morgonhimlen med blotta ögat – men tyvärr inte från våra breddgrader. Några svenska källor [Vanliga almanackan 2023 och Astronomisk kalender 2023] anger att man kan se Merkurius från södra Sverige king den 20 januari. Däremot skrivs det i den tyska årsboken ”Das Himmelsjahr 2023” att Merkurius förblir osynligt norr om 53 graders nordlig latitud. Enlig min bedömning förblir Merkurius osynlig för blotta ögat från Sverige men med hjälp av en kikare kan man dock lyckas att spåra den.
Grafiken visa de dåliga förhållanden i januari när det gäller Merkurius. Som bäst når den lilla planeten bara tre grader över horisonten kring den 19 januari vid den borgerliga gryningens början. detta är för lite för att kunna se den med blotta ögat.
På den mer utförliga sidan På himlen i januari 2023 – ännu mer information hittar du det vanliga visibilitetsdiagrammet för Merkurius för Norrköping och ett antal andra platser runtom i landet. Medan visibilitetsdiagrammen för ljusa planeter på min webbsida alltid avser observationer med blotta ögat, så har jag här gjort om diagrammet till observationer med en (bra) kikare.
Diagrammet gäller i det här fallet Norrköping och visar att Merkurius går upp strax före kl. 07 i slutet av månaden. Den bästa observationstiden har markerats med blå punkter och klockslag. Så ungefär mellan kl. 07:30 och 07:45 är den bästa observationstiden då man kan försöka att leta upp den svår observerbara planeten. Men det här är mer något för vana planetjägare och rekommenderas inte för nybörjare.
Men hur hittar du nu positionen på himlen där du ska leta efter Merkurius med hjälp av kikaren?
För att kunna veta exakt var man ska leta skulle jag någon kväll innan kolla upp Sirius uppgång och titta på Orion. Lite långsökt kanske?
Men titta själv:
Om du befinner dig på en plats där du kan se Sirus strax (ca 30 minuter) efter dess uppgång och spanar in positionen rakt nedanför Orions ena fotstjärna (som förresten heter Saiph), så vet du nästan exakt det stället där du ska leta på morgonen. Sirius går upp 4 minuter tidigare varje kväll, så en vecka senare får man titta nästan en halv timme tidigare. Merkurius byter förstas också plats – men som man ser i grafiken längre upp är det förhållandevis obetydligt.
På himlen i januari 2023 – ännu mer information
Där hittar du bl. a. följande:
-
- Stjärnkartor
- Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
- Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
- Gryning, skymning och månsken
- (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
- Månens första och sista synlighet
- Konjunktioner med planeter
- Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus
Denna morgon var synnerligen klar och fin. Stabil luft med ett par minusgrader. Hoppades med dessa förutsättningar kunna finna Merkurius. Med kikarens hjälp kl 7:02 såg jag Merkurius och 4 minuter senare med blotta ögat. Svårt men säkert från Råå vallar i södra Helsingborg. Åkte hem 7:19 då det blivit svårare att skönja planeten!