På himlen i december 2022 – en överblick
Inhållsförteckning
Några höjdpunkter på himlen i december 2022
Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?
Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:
Diagrammet visar att Merkurius förblir osynlig för blotta ögat. Venus börjar kliva upp på himmelsscenen med början i södra Sverige. Mars och Jupiter syns för det mesta bra eller till och med mycket bra från hela landet så att du inte kan gå miste om dem. Saturnus syns bra från södra Sverige i början på månaden och förövrigt ganska bra.
Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.
Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …
Fullmånen ockulterar Mars
På morgonen den 8 december är det fullmåne och nästan samtidigt befinner sig också Mars i opposition till solen, dvs. den står ungefär mittemot solen. Men denna gång råkar månen passera framför vår röda grannplanet just då.
Så här ser det ut från Norrköping:
Observera att det är månen som flyttar på sig och inte Mars (i alla fall inte speciellt mycket).Till höger och vänster i grafiken anges månens höjd över horisonten och överst och nederst i grafiken månens azimut (väderstreck).Sedd från Norrköping försvinner Mars ungefär kl. 05:55 bakom månen och den röda planeten träder fram ungefär kl. 06:45 igen.
Tiderna variera en del beroende var i landet du befinner dig.
Som tidigast börjar ockultationen i nordvästra Lapplandsfjällen (kl. 05:45 och som senast vid Skånes sydkust (kl. 05:58).
Ockultationen slutar som tidigast kl. 06:23 vid Treriksröset och som senast kl. 06:52 i trakterna kring Falsterbo i sydvästligaste Skåne.
Mars, Jupiter och Saturnus på kvällshimlen
I december kan du se tre planeter på kvällshimlen. Mot söder syns Saturnus inte särskilt högt över horisonten. Mot sydost hittar du strålande Jupiter en bra bit över horisonten. I nordost är ljusa Mars på väg upp.
Följ Mars skenbara rörelse framför stjärnhimlen
Jorden har mer bråttom runt solen och håller just på att ”köra om” Mars. Det är därför den ”byter riktning” på himlen. De senaste månaderna har vår röda grannplanet rört sig åt samma håll som solen genom djurkretsen. Men i slutet på oktober blev den stillastående och sedan dess rör sig Mars ”bakåt” genom Oxen. Det går mycket bra att följa dess rörelse i förhållande till kringliggande stjärnor som Elnath och Aldebaran. Alldeles i början på december står Mars nästan i linje med dem. Det blir faktiskt redan andra gången för att det hände redan kring den 19 september och det kommer att hända ytterligare en gång i början på mars nästa år.
I grafiken ovan har den 1:e i varje månad markerats med en prick vars storlek motsvarar ljusstyrkan och den 15:e varje månad har markerats med ett litet streck.
På himlen i december 2022 – ännu mer information
Där hittar du bl. a. följande:
-
- Stjärnkartor
- Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
- Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
- Gryning, skymning och månsken
- (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
- Månens första och sista synlighet
- Konjunktioner med planeter
- Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus
En lyckad observation av månens ockultation av Mars. Månen dolde Mars kl 5.57 från Ramlösa. Kallt och minus 7°. In i stugvärmen för att tina upp samt en värmande frukost!