På himlen i juni 2022 – en överblick
Inhållsförteckning
Några höjdpunkter på himlen i juni 2022
Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?
Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:
Diagrammet visar att Merkurius förblir osynlig. Venus syns sakta bättre och även allt längre norrut. Mars dyker upp över himlen i södra Sverige. Jupiter syns allt bättre och allt längre norrut och Saturnus syns sakta bättre från landets södra del.
Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.
Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …
Venus, Mars, Jupiter och Saturnus på morgonhimlen
Denna månad hittar man alla synliga planeter på morgonhimlen, I gryningen hittar du till en början Jupiter och Saturnus, från mitten av månaden även Mars och mot slutet av månaden även morgonstjärnan Venus.
Det här går vi miste om…
Låt oss ta en resa till fiktiva Anti-Norrköping, 58,6 grader söder om ekvatorn
Ganska allmänt kan man säga att man vid ekvatorn har alltid mycket bättre förutsättningar att kunna se planeterna högt över horisonten på en mörk himmel. Men det finns också tillfällen där man kan vara långt bort från ekvatorn, som i det här fallet: Om vi befann oss lika långt söder om ekvatorn som vi befinner oss norr om den, så ser himlen ut så här: Alla planeter syns på morgonhimlen och dessutom i rätt ordning! Det vill säga att vi har Merkurius närmast solen, följt av Venus, Mars, Jupiter och Saturnus!
Fast man behöver inte åka till södra halvklotet för att kunna se alla fem planeter samtidigt. Så här ser det ut på norra vändkretsen:
För att ta reda på hur långt norrut denna konstellation är synligt behöver bara frågan om Merkurius synlighet besvaras.
I juni syns Merkurius i bästa fall upp till ungefär 45 graders nordlig latitud men för att kunna se den bra ska man helst befinna sig söder om 30 graders nordlig latitud. Så vistas du t.ex. i Medelhavsområdet kan det vara värt att ge se ut i gryningen för att kunna uppleva denna sällsynta konstellation!
Hösten 2060 är det dags för oss nordbor…
För att kunna se något liknande från Sverige får man tyvärr vänta till år 2060(!).
Så här kommer det att se ut då:
På himlen i juni 2022 – ännu mer information
Där hittar du bl. a. följande:
-
- Stjärnkartor
- Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
- Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
- Gryning, skymning och månsken
- (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
- Månens första och sista synlighet
- Konjunktioner med planeter
- Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus
Min observations uppgift denna klara morgon var att se fyra av solsystemets planeter för blotta ögat! Redan kl 2:55 såg jag Saturnus, Jupiter och Mars. Den fjärde planeten Venus sågs först kl 3:41 och då var de övrigra tre väldigt mycket svårare att se i gryningsljuset! Uppdraget utfört och dags att köra hem från en av mina obs platser.
Åkte ut till ny obs plats kl 2:50 för att om möjligt se 5 planeter innan soluppgång! 4 st blev morgonens fångst. Inte ens med min lilla kikare gick det att se Merkurius trots bra förhållanden. Fortfarande kl 3:45 såg jag de övriga 4 för blotta ögat. Juni månad är ingen bra Merkurius månad på våra svenska breddgrader.